Jak umýt auto, krok za krokem

Autochemie

Čištění auta se někdy může zdát jako těžký úkol, ale s naším praktickým návodem to hravě zvládnete. Profesionální čištění vozu je nákladná záležitost, proto vám každé mytí auta svépomocí ušetří nemálo peněz. 

Náš průvodce vám poskytne praktické tipy, jak udržovat váš vůz vždy nádherně čistý. Budete potřebovat následující vybavení:

Postupujte podle těchto kroků:

Krok 1: Mytí vozu pomocí vysokotlakého čističe 

Častou chybou při mytí automobilu je používání mycího prostředku na nádobí nebo saponátu. Tyto produkty sice odstraní nečistoty, ale zároveň odstraňují ochranný vosk a zanechávají povrch náchylný ke korozi a poškození. Místo toho použijte šampon speciálně určený pro automobily a naneste jej pomocí měkké rukavice na mytí. Pro spláchnutí použijte vysokotlaký čistič, který pomáhá odstraňovat odolné nečistoty. Nezapomeňte důkladně vyčistit kola, kde se shromažďuje mnoho nečistot.

Krok 2: Vysušte vůz

Po důkladném umytí otřete celé auto hadříkem jako je jelenice nebo podobným materiálem, aby na povrchu nezůstaly žádné skvrny a kapky vody.


Mytí vozu


Rozleštěte škrábance



Krok 3: Vyleštěte vůz

Pokud si na svém automobilu všimnete drobných škrábanců, můžete se je pokusit rozleštit pomocí leštičky na auta . I když tento krok není povinný, může odstranit lehké škrábance z povrchu vozu a dodat mu více atraktivní vzhled. Pokud se na práci s leštičkou necítíte, raději tuto práci přenechte odborníkům, ať nezpůsobíte na laku vozidla ještě větší škody. Pokud se pro leštění rozhodnete, naneste trochu leštící pasty na leštící pad a ošetřete celý vůz, nebo pouze ty části s viditelnými škrábanci, dokud jej škrábanců nezbavíte.

Krok 4: Aplikace vosku pro ochranu laku vozidla

Kompletní čištění vozu vyžaduje také aplikaci vosku, která poskytuje mnohostrannou ochranu automobilovému laku. Voskování chrání lak před škodlivými UV paprsky, brání jeho vyblednutí a zajišťuje ochranu proti ptačím trusu, který může povrch auta poškodit. Při voskování vozidla naneste malé množství vosku na pěnový aplikátor a poté jej jemnými kruhovými pohyby rozetřete po povrchu vozu. Na trhu existuje několik druhů vosků, které poskytují lesk a ochranu různým barvám laku. Obecně lze rozlišit dva základní typy: vosk pro světlé laky a vosk pro ostatní barvy. Při výběru vosku pro své auto je tedy důležité zohlednit barvu laku vozu, aby byl zajištěn optimální výsledek a ochrana.



Voskování
Vyčistěte okna


Krok 5: Čištění oken

Po umytí oken mýdlovou vodou a odstranění přebytečné vlhkosti, aplikujte čistič na sklo a důkladně ho vyčistěte, aby byly odstraněny veškeré nečistoty a zároveň byl dodán lesk. Nezapomínejte stáhnout okénka a vyčistit i horní část skla. Pro dosažení lepších výsledků a bezchybně čistých oken použijte hadřík z mikrovlákna, který nezanechává na oknech čmouhy.

Krok 6: Čištění a údržba interiéru vozu

Nezanedbávejte ani čištění a péči o interiér vozu. Důkladně vyčistěte palubní desku, ovládací prvky a sedadla. Použijte vysavač na odstranění větších nečistot a drobných prachových částic ze sedadel, koberců a podlahových krytin. Pro čištění sedadel vyberte speciální čistící prostředek odpovídající materiálu sedadel (látka, kůže). Při čištění palubní desky a ovládacích prvků využijte měkký hadřík, čistící prostředek na interiér vozu a opatrně palubní desku otírejte. Při čištění povrchů nepoužívejte hrubou sílu, ať nezpůsobíte poškrábání plastových nebo kožených materiálů.


Čištění interiéru
Pneumatiky


Krok 7: Zkontrolujte a vyčistěte kola a pneumatiky

Přehled o stavu pneumatik je klíčový pro bezpečnost a estetiku vozu. Prověřte aktuální tlak v pneumatikách a případně jej přizpůsobte dle doporučení výrobce. Zároveň detailně prozkoumejte boky pneumatik a hledejte případné praskliny, proříznutí nebo jiná poškození. Předcházejte tak případnému defektu, prasknutí pneumatiky při jízdě a podobně. Neopomeňte také zkontrolovat hloubku dezénu, pro vaši bezpečnost i z legislativních důvodů, ať nemáte menší dezén, než je stanoveno zákonem. Pro udržení čistých a atraktivních pneumatik je vhodné je pravidelně čistit a ošetřovat speciálním přípravkem na pneumatiky

Krok 8: Použijte víceúčelový přípravek WD-40 Multi-Use-Product pro ochranu kovových částí

Chcete-li chránit kovové části vašeho automobilu před korozí, použijte víceúčelový přípravek WD-40 Multi-Use-Product. Aplikujte malé množství přípravku na oblasti, které chcete chránit, avšak dávejte pozor na možné kapání a stékání kapaliny. V takovém případě mějte po ruce hadřík, kterým stékající kapalinu setřete. Pokud si nejste jisti, zda lze přípravek použít na určité povrchy, přečtěte si pokyny na obalu nebo se před aplikací obraťte na výrobce, který vám poradí. Pamatujte, že přípravek by se neměl stříkat na pneumatiky, jelikož by to mohlo snížit jejich přilnavost.

Mnoho lidí si také stěžuje na obtížné odstranění nálepek z čelního skla, ale nemějte obavy, víceúčelový přípravek WD-40 Multi-Use-Product vám s tím pomůže! Stačí nastříkat přípravek na nálepku a chvíli počkat. Nálepka se uvolní a můžete ji pak snadno seškrábnout plastovou stěrkou. 


ochrana kovových částí vozu