Jak správně čistit a dezinfikovat autoelektroniku

Autochemie

V tomto článku se dozvíte:

• Proč je důležité udržovat elektronické ovládací prvky čisté

• Jak se dostat i do nepřístupných míst palubní desky

• Proč může být čištění elektroniky složité a co s tím můžete dělat

Když ve svém autě trávíte hodně času, může Vám to připadat jako váš osobní prostor, ve kterém jste pánem. Realita je však taková, že ve svém autě máte neustále nezvané cestující a někteří z těchto cestujících si mohou dovolit udělat nemyslitelné - „sáhnout“ na Váš audiosystém automobilu. Ovládací prvky elektroniky ve Vašem voze jsou, stejně jako řada dalších prvků, potenciální problémová místa pro špínu, mastnotu a choroboplodné zárodky, které se mohou šířit mezi Vámi a Vašimi cestujícími. Žádný cestující si nezaslouží dostat chřipku jen proto, že chtěl slyšet svou oblíbenou písničku trochu hlasitěji...

Proto je důležité, abyste svou elektroniku čistili a dezinfikovali a používali správný čistič palubní desky. Nyní Vám ukážeme, jak správně čistit tyto obtížně přístupné oblasti šetrným způsobem.

Elektroniku nejprve předčistěte

Většina autorádií, radarových detektorů, satelitního rádia a navigačních systémů GPS má nalepovací štítky označující různá tlačítka a knoflíky. Pokud je budete drhnout příliš silně nebo použijete drsný čisticí prostředek, můžete tyto nálepky poškodit. Doporučujeme tyto oblasti předem vyčistit, aby byla následná práce k Vašemu vozu snazší a šetrnější.

Než nastříkáte čisticí prostředky na celý povrch, očistěte ho měkkým kartáčem nebo čistou suchou utěrkou z mikrovlákna. Jemně setřete veškerý prach nebo volné nečistoty a dávejte pozor, abyste nepoškrábali povrch. Dbejte na to, abyste otřeli všechny prohlubně a štěrbiny kolem knoflíků, mezi tlačítky a místa, kde je na palubní desce Vašeho auta umístěna elektronika. Pokud má Vaše auto dotykovou obrazovku, otřete ji také.

Správný čistič palubní desky

Po předčištění je ten správný čas použít čistič palubní desky, ale nepoužívejte jakýkoli starý víceúčelový čistič. Potřebujete přípravek, který byl speciálně vytvořen pro veškeré povrchy interiéru automobilů. Doporučujeme použít šetrný a účinný přípravek, ​například ​interiérový detailer s UV ochranou, jako je Dash & Glass Interior Detailer. Čistí účinně a šetrně bez zanechání zbytků nebo šmouh a chrání před UV zářením.

Dash and Glass cleaner


Nastříkejte malé množství detaileru interiéru na čistou utěrku z mikrovlákna
a jemně otřete povrch elektroniky a kolem knoflíků, tlačítek a dalších ovládacích prvků audio systému a dotykové obrazovky. Začněte s většími, snadno dosažitelnými plochami. Poté během práce postupně čistěte menší nebo užší oblasti. Při čištění používejte co nejméně přípravku a co nejmenší tlak. Vždy můžete na hadřík nastříkat více čisticího prostředku, pokud bude potřeba, ale vždy začněte s menším množstvím a přidejte pouze tehdy, pokud některé nečistoty stále odolávají.

Abyste vyčistili i ta nejužší místa, navlhčete malou část mikrovláknové utěrky a jemně ji zatlačte do štěrbin. Suchou částí mikrovláknové utěrky setřete veškerý přebytečný čistič interiéru a jemně jej zatlačte do stejných štěrbin, aby absorbovala veškerý zbývající roztok.

Zbavte se choroboplodných zárodků

V závislosti na tom, jak moc své auto používáte, kolik s ním najezdíte a kolik cestujících obvykle převážíte, by se dezinfekce povrchů interiéru, které jsou vystaveny intenzivnímu dotýkání, jako jsou elektronické ovladače a volanty, měla stát pravidelnou rutinou. Pokud používáte své auto nebo nákladní auto pouze sami, je dostatečná dezinfekce jednou za měsíc. Pokud máte rodinu, spolucestující nebo často vozíte cestující, zvažte dezinfekci vozu jednou týdně. A pokud své auto používáte sdíleně, zvažte jeho desinfekci na denní bázi nebo dokonce mezi jednotlivými cestujícími.

Výběr vhodného dezinfekčního prostředku je zásadní. Nedoporučujeme používat na interiér Vašeho vozu žádné dezinfekční roztoky nebo ubrousky s alkoholem nebo bělidlem. Ty mohou poškodit povrchy Vašeho vozu. Místo toho doporučujeme náš víceúčelový čisticí a dezinfekční sprej Multi-Purpose Cleaner & Disinfectant Spray. Je zcela bezpečný pro vnitřní povrchy. Jednoduše jej nastříkejte na hadřík z mikrovlákna, dokud hadřík nebude přípravkem nasáklý, a otřete dočista povrchy, které jsou vystaveny intenzivnímu dotýkání. Dezinfekční sprej neotírejte. Místo toho jej nechte na povrchu zaschnout, aby mohl povrch plně dezinfikovat.

















Náš víceúčelový čisticí a dezinfekční sprej zabíjí více než 99,9 % choroboplodných zárodků včetně koronavirů, rotavirů, norovirů a virů nachlazení a chřipky.

Není moc příjemné si uvědomit, že Vaše auto je živnou půdou pro bacily, ale skutečně je tomu tak. Interiér může být v letních měsících horký a vlhký, což je ideální prostředí pro bacily. Vy nebo Vaši cestující můžete rozlít jídlo nebo pití, což jsou pochoutky nejen pro vás, ale i pro bakterie. A samozřejmě je tu každodenní špína, odpadky, mastnota a další nečistoty, které si mohou najít cestu dovnitř Vašeho auta a na Vaši elektroniku.

Když se o tom všem zamyslíte tímto způsobem, je jistě snadné pochopit, proč byste měli povrchy ve Vašem voze, včetně ovládacích prvků elektroniky pravidelně čistit a dezinfikovat. A my Vám to usnadníme!