Prodlužte životnost klimatizace. Správná údržba a provoz stojí minimum času a ušetří vám tisíce korun

Autochemie

Údržba klimatizace se často podceňuje. Přitom se v potrubí a výparníku klimatizační jednotky ukládají nečistoty, které mohou vést nejen k nepříjemnému zápachu, ale především k poškození celé jednotky a zdravotním problémům. Předcházejte problémům včas pravidelnou údržbou a správným používáním klimy.

Čištění klimatizace pro delší životnost a příjemný vzduch

Čištění klimatizace je naprosto jednoduchá věc, která při pravidelné péči nestojí moc peněz ani času. Stačí pravidelně použít čistič klimatizace a jednou za čas vyměnit filtr.

Nejčastější metodou čištění je pomocí spreje s hadičkou, která se aplikuje přímo do průchodů ventilace nebo do potrubí, které najdete za kabinovým filtrem.

Ještě mnohem jednodušší je čištění klimatizace sprejem bez hadičky. Není sice tak efektivní jako ozonové čištění (pro které můžete navštívit specializovanou automyčku), ale je velmi snadné, levné a účinné

Největší výhody a použití čističů bez hadičky

Top benefit je jasný. Použití těchto čističů je snadné a do 20 minut máte hotovo. Oproti ozonovému čištění je až o polovinu levnější a při pravidelném používání dosahuje velmi dobrých výsledků.

Kromě toho, že vaši klimatizaci důkladně pročistí po sobě zanechává svěží vůni. A hlavně ve svém autě vytvoříte příjemné prostředí pro celou vaši rodinu.

Proč volíme čističe Ma-Fra®?

Ma-Fra® je jeden z top výrobců autokosmetiky a profesionální chemie na českém i světovém trhu. Své produkty vyrábí po celou svou 50letou historii s ohledem na efektivitu, snadné používání a životní prostředí. Její inovace pravidelně posouvají celý trh o kus dál.

Výrobky Ma-Fra® proto patří k naší stálici, po které velmi často sahají profesionálové, už od roku 2005.

Momentálně si můžete vybírat z čističů s vůní TALCO, GREEN FORREST, LEMON a NEW CAR. Jedná se o kousky a novinky, které vám péči o auto zase o pěkný kus usnadní. Stejně jako ostatní produkty této značky.

Jak čistit klimatizaci sprejem bez hadičky

Před samotným návodem pro vás máme ještě jedno důležité upozornění: Během aplikace v autě nezůstávejte a ujistěte se, že nejsou zapojená žádná elektrická zařízení včetně zapalovače.

  • Nejprve v autě otevřete všechny přihrádky (nezapomeňte ani na prostor kufru a zadních sedadel).
  • Spusťte motor a nastavte maximální výkon klimatizace na recirkulaci vzduchu.
  • Otevřete větrací otvory klimatizačního systému a zavřete všechna okna (včetně střešního).
  • Umístěte lahvičku s čističem svisle do prostoru mezi palubní deskou a sedadlem spolujezdce.
  • Stlačte ventil lahvičky, dokud se nezablokuje.
  • Vystupte z auta a zavřete dveře.
  • Nechte čistič v autě působit, dokud se lahvička kompletně nevyprázdní (počítejte, že to trvá přibližně 4 minuty).
  • Obsah nechte působit ještě dalších 10 minut.
  • Poté otevřete dveře a auto důkladně vyvětrejte.

To je vše. Jak už jsme psali: Snadné, levné a efektivní.

odorbact out

Jak často klimatizaci čistit

Ma-Fra® u svých čističů uvádí frekvenci čištění každé 2 měsíce v letních měsících a jednou za 4 měsíce v zimě. V praxi ale záleží na tom jak často a v jakém prostředí auto používáte. Pokud jedete jednou za čas na nákup nebo do práce, stačí klimatizaci vyčistit dvakrát do roka (ideálně na jaře a na podzim).

Výměna filtru

Filtr brání nečistotám a mikroorganismům, aby pronikly do interiéru auta. Pro správnou funkci je důležité filtr pravidelně měnit. Většina výrobců uvádí frekvenci výměny jednou za dva roky.

Stejně jako u čištění klimatizace ale záleží na dalších faktorech. Pokud jezdíte často v prašném nebo jinak znečištěném terénu, je lepší filtr měnit častěji. V případě, že klimatizaci naopak téměř nevyužíváte, vydrží filtr mnohem déle.

Pravidelnou výměnu filtru ale nepodceňujte. Jedná se o investici v řádu stokorun, která má velký dopad na funkci klimatizace. Znečištěný filtr propouští mnohem více mikroorganismů, což může ohrozit i vaše zdraví. 

Správné používání klimatizace vám ušetří peníze i nervy

Jak vidíte, vyčistit klimatizaci je opravdu snadné a ve svém rozpočtu to téměř ani nepoznáte.

Kromě pravidelného čištění můžete pro delší životnost chladící jednotky a příjemnější vzduch v autě můžete jít ještě o krok dál. Stačí pár jednoduchých věcí, které nic nestojí a můžete si ušetřit i tisíce korun za autoservis.

O co jde?

Kontrolovaná změna teplotních rozdílů

Jedna častá chyba, se kterou se u řidičů setkáváme je jasná. Nasednou do auta, zapnou klimu a jedou. Auto se v létě může po chvíli na slunci vyhřát klidně na 60 °C a to už je pořádný teplotní šok.

Rychlé ochlazení pomocí klimy nesvědčí pasažérům, ale ani chladící technologii. Ta se zbytečně namáhá a opotřebovává.

Jak správně používat klimatizaci v horkých měsících

Auto přes spuštěním klimatizace pořádně vyvětrejte. Venkovní a vnitřní teplota se během chvilky vyrovná a klima vůz ochladí mnohem efektivněji.

Celkově je dobré dbát na to, aby teplotní rozdíl v autě nebyl příliš vysoký. Opět nejde jen o stav jednotky, ale i o zdraví. Teplota v autě by oproti venkovní neměla být nižší než 7 °C (u krátkých cest se uvádí nižší teplotní rozdíl, pokud naopak s minimem zastávek projíždíte celou republikou, můžete se ochladit klidně o 10 °C).

Velkou službu si uděláte vypnutím klimatizace několik minut před cílem. Můžete nechat puštěný ventilátor, ale chladit už byste neměli, především kvůli vlhkosti, která je ideálním prostředím pro plísně.

Pokud klimatizaci vypnete ještě během jízdy, snížíte vlhkost v celém klimatizačním systému a minimalizujete ukládání bakterií a dalších nevítaných hostů. 

odorbact out

Ani v zimě byste na klimatizaci neměli zapomenout

Možná už se vám stalo, že jste auto dlouho nepoužívali a po spuštění klimatizace vás udeřil nepříjemný zápach plný bakterií a plísní. Těm totiž kromě vlhkosti svědčí i „klid,” který jim vypnutá klima dopřává. Pokud to všechno nechcete po několikaměsíční pauze vdechnout, zapínejte klimatizaci i v zimě. Navíc vám kromě prevence pomůže odmlžit a odmrazit skla.

Správné používání a pravidelná údržba klimatizace je minimální investice, která se vám násobně vrátí nejen mnohem příjemnějším pocitem, ale také ve financích, které ušetříte za návštěvu servisu.