Proč používat přísady do benzínu a jak je správně vybrat?

Autochemie

Porucha motoru nepotěší žádného řidiče. A popravdě řečeno ani jeho peněženku. Proto je důležité motor chránit. K tomu pomáhají přísady do benzínu, které snižují spotřebu paliva, a prodlužují životnost palivové soustavy. Jaké typy přísad do motoru existují a jak je správně vybrat?

3 důvody, proč přísady do benzínu nepodceňovat

U dieselů jsou aditiva (zvlášť v zimě) poměrně běžná a řidiči jsou na jejich používání zvyklí. U benzínových aut se ale často ochrana motoru podceňuje, přitom stejně jako u nafťáků i u benzínu aditiva prodlužují životnost motoru a z dlouhodobého hlediska tak šetří peníze.

Proč byste měli přísady používat i v případě, že jezdíte na benzín?

Nízká kvalita paliva

Benzín dostupný na českých benzínových stanicích splňuje předepsané normy. Paliva jsou však často na spodní hranici těchto norem a k tomu je výrobci obohacují o biosložky, které mohou vést k usazeninám a potížím se spalováním. Preventivní využívání přísad do paliva může negativní vlivy paliva nižší kvality efektivně potlačit.

Ochrana před vlhkostí a snižování emisí

Aditiva chrání motor před vlhkostí a odstraňují špínu na sacích ventilech. Speciální aditiva pro snižování emisí zajistí mimo jiné i dobré výsledky na kontrole.

Delší životnost a menší poruchovost motoru

U dieselů i u benzínu je nejčastější příčinou poruchy motoru tvorba usazenin v palivovém prostoru.

Tomu mohou právě aditiva předcházet, čímž dochází k dlouhodobým úsporám.

octavia

Přísady do benzínu podle jejich použití

Přísady se dají rozdělit do tří skupin:

  • Preventivní použití
  • Na odstranění nečistot
  • Pro možnost použití bezolovnatého benzínu

Aditiva pro preventivní použití

Pokud aditiva chcete používat preventivně, doporučujeme přidávat je při každém tankování. Tím zajistíte maximální ochranu před usazeninami a dlouhodobou čistotu palivové soustavy. Tím dochází i ke snižování spotřeby paliva a emisí.

Vhodným preventivním aditivem je například přípravek do benzínu od STP nebo SUPER BENZIN ADITIV, který může snižovat spotřebu paliva až o 7 %.

Sáhnout můžete také po aditivu od STP určeném přímo pro snižování emisí.

V zimě nabízí optimální ochranu zimní přísada s odstraněním vody.

Aditiva na odstranění nečistot

Dokonalá čistota palivové soustavy je pro výkon naprosto zásadní. Aditiva určené k čištění a dekarbonizaci brání tvorbě koroze. Pokud aditiva nepoužíváte preventivně, je vhodné alespoň jednou za čas motor a jeho okolí pročistit vstřikovacím čističem.

Pokud máte starší auto, které jezdí na olovnatý benzín, můžete použít BENADIT BA. Tato přísada se používá do bezolovnatého benzínu a poskytuje perfektní ochranu sedlům ventilů. K tomu umožňuje použití bezolovnatého benzinu autech, které byly konstruované pro benziny olovnaté.

Jsou přísady do benzínu opravdu nutné?

Jednoduchá odpověď asi neexistuje, pro běžný provoz nezbytně nutné nejsou. Pokud však chcete svému autu poskytnout maximální péči, snížit výkon a ušetřit si starosti se servisem, aditiva vám život za volantem výrazně zpříjemní.